Minulú nedeľu sme sa rozhodli stráviť s priateľom na hubách. Nachystali sme si košík, dva nožíky – každému jeden veď čo ak by náhodou po tých pár búrkach vyrašili kilá húb a jeden by to nestíhal zbierať. Samozrejme nesmela chýbať fľaša vody (to nazývam vodný teror – na základe odporúčaní odborníkov dodržiavať pitný režim sa moja polovička rozhodla, že pijem málo vody a aspoň raz za hodinu mi je v pätách s pohárom a otázkou, či nie som smädná) a dve vrecká na odpadky – tie naše a, pre prípad, aj tie cudzie – rovnako ako sa môžeme zohnúť po hríb môžeme sa aj pre zahodený obal od nejakej tej potraviny. Cestou do lesa sme sa povzbudzovali a predstavovali si plný košík tých najkrajších dubákov a podporili nás aj dve nejedlé huby, ktoré sme zazreli v poli. Zamierili sme si to rovno na naše tajné miesto. Ak sú hríby v celom lese vyzbierané toto je naša záchrana. V skutočnosti sú vyzbierané takmer vždy, pretože do lesa sa dostávame pravidelne okolo jedenástej pred obedom. Žiaľ nemali sme šťastie. Ani naše miestečko, ani les ani lúka – húb nikde. Nuž čo, je sucho, vzdychli sme si a využili čas na prechádzku. A tu sa začala naša vedecko – odborná činnosť založená na pozorovaní lesa, jeho obyvateľov a ich zvykov. Ako dieťa si pamätám, že v lese som nachádzala bukvice, žalude, kopu suchého lístia, černice a občas lieskovce. Teraz sme našli obal od cigariet, vedľa neho zápalky…hmmm…zaujímavé. Nasledovala plechovka od piva – svetlá „desina“. Tie svine divé sa vôbec nemajú zle! Nečudo, že sa tak rozmnožujú a nehanbia sa po zotmení zbehnúť do mesta medzi ľudí. Podľa stôp zanechaných v lese sme si dokázali zostaviť ich denný jedálniček a následne zmapovať stravovacie návyky. Vážený čitateľ slovenská divá sviňa začína deň raňajkami (nakoniec hovorí sa, že to je základ) vyberá si celozrnné pečivo a nízkotučné mlieko – je leto, nechce byť obézna a zjavne berie informáciu, že mlieko zahlieňuje, ako novinársku kačicu. Ako desiatu volí keksík, zvaný aj napolitánka, oblátka alebo ošče – milý čitateľ vyber si, ktorý názov ti je bližší. Obed …to je sviňa gurmán…na základe zanechaných obalov musí mať minimálne dva chody – aby som bola konkrétna ide o polievku (síce „sáčkovú“ ale predsa…), následne určite niečo na hríboch (keďže sme v lese žiadne nenašli) a na „prerobenie“ si dá vyššie spomínané pivo alebo minerálku – tú ktorú stvorila príroda sama. Sviňa je múdra, namiesto liečiv podporujúcich trávenie siaha po grgnutie podporujúcich nápojoch. Poobednú siestu otvára cigaretkou a potom zaspí.
Zrátané a podčiarknuté životná úroveň divých svíň na Slovensku rastie. Počas krízy sa museli obmedzovať, ale teraz sa veci dali do pohybu. Dôvodom musí byť oživenie stavebníctva. Podľa odpadkov pohodených v lese, svine divé žijú v murovaných príbytkoch, interiér si zdobia keramickými obkladmi a prístupové cesty vysypávajú štrkom. Skvelá správa je, vážení priatelia, že príbytky týchto lesných tvorov sú elektrifikované! A dokonca proti skratu zabezpečené keramickými poistkami! To je dych vyrážajúci objav! Dôkazom je jedna z týchto poistiek pohodená pod jedľou. To vedie k predpokladu, že svine sa za súmraku a úsvitu venujú štúdiu – a vlastne, čo sa čudujem, polievku predsa museli na niečom uvariť!
Je to fascinujúce! Na základe týchto poznatkov sme dospeli k jedinému prevratnému a zároveň nečakanému záveru: Človek sa nevyvinul z opice, človek sa vyvinul z divej svine!
Viem, že je to prekvapivé a mnohí by mohli moju teóriu vyvrátiť, preto ako dôkaz prikladám fotografie zozbieraných stôp a jediného živočícha, na ktorého sme počas prechádzky natrafili. Zároveň prosím milovníkov prírody, ak náhodou počas vašej prechádzky natrafíte na divú sviňu s pivom alebo cigaretkou v kopyte, prosím ihneď ju odfotografujte a prepošlite na moju adresu – jedine tak môžem kompletne zdokumentovať životný štýl divých svíň.
Celá debata | RSS tejto debaty